Green & Blu

Green&Blu

 

Certyfikowana grecka, ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin o bardzo niskiej kwasowości (≤0,5) Mianem extra virgin określa się oliwy o zawartości <0,8 wolnych kwasów tłuszczowych. Im niższa zawartość, tym oliwa jest wyższej jakości. 

 

Produkowana z wyselekcjonowanych, ręcznie zbieranych oliwek „Koroneiki” w tradycyjnych, prowadzonych od czterech pokoleń gospodarstwach w wioskach Rodia i Kipanissia w Masenii na Peloponezie. Oliwa opatrzona jest również certyfikatem Kalamata D.O.P. (chroniona nazwa pochodzenia)  co oznacza, że cały proces jej wytwarzania odbywa się wyłącznie na opisanym obszarze z autochtonicznych odmian oliwek, charakterystycznych dla regionu. Daje to pewność , że produkt jest oryginalny, produkowany w regionalnie i nie stanowi mieszanki różnych oliw rozlewanych i pakowanych na różnych obszarach (także w różnych państwach). W takich wypadkach często na etykietach umieszczona jest informacja „ wyprodukowano w UE”.  Jest to również istotne z tego powodu, że im krótsza droga od drzewa do tłoczni, tym lepsza jakość powstałego produktu. Oliwki po zbiorze powinny być wyciśnięte w ciągu kilku godzin. Po tym czasie owoce często tracą swoje najcenniejsze walory i rozpoczyna się w nich proces gnilny. Zwykle z oliwek uszkodzonych, lub przetrzymanych zbyt długo wytwarza się oliwę o kiepskiej jakości, lub poddaje się ją rafinacji w celu oczyszczenia pod wpływem wysokiej temperatury i procesów chemicznych. Nasza oliwę o bardzo niskiej kwasowości (≤0,5 partia w opakowaniach 500ml, oraz ≤0,35 partia w opakowaniach 250ml) uzyskuje się z oliwek świeżych, nie do końca dojrzałych (są bardziej wartościowym surowcem), nieuszkodzonych, przetworzonych w krótkim czasie od zbiorów. W oliwkach zbyt dojrzałych i zbyt długo przetrzymanych wzrasta wartość kwasowości . 

   Dzięki zrównoważonym praktykom rolnictwa ekologicznego, oraz idealnym warunkom klimatycznym, z oliwek z wczesnych zbiorów, poddanych wyłącznie mechanicznemu tłoczeniu w niskiej temperaturze uzyskuje się oliwę o doskonałym owocowym smaku i wysokiej wartości odżywczej. Oliwa z oliwek stanowi istotny składnik zdrowej diety śródziemnomorskiej. Wysoka zawartość polifenoli wpływa na charakterystyczną nutę cierpkiego i gorzkiego smaku, wyczuwalną zwłaszcza na finiszu degustacji naszej oliwy. Oliwa o wyjątkowo łagodnym smaku raczej nigdy nie jest najwyższej jakości. Polifenole, to najogólniej  bioaktywne związki pochodzenia roślinnego, które pełnią w organizmie człowieka bardzo ważną rolę. Są antyoksydantami, dzięki czemu mają m. in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Stąd też często nazywane są fitaminami.  

  Oliwa green & blu  jest idealna do spożywania na zimno, jako składnik sosów sałatkowych, dodatek do świeżego pieczywa, ryb i makaronów. Może również służyć do gotowania i smażenia, ale pamiętajmy, że im wyższej temperaturze poddamy oliwę, tym mniej prozdrowotnych składników dostarczymy do naszego organizmu.  

   Data przydatności widoczna jest na każdym opakowaniu i oznacz „najlepiej spożyć do” oliwa w tej partii pochodzi z tegorocznych zbiorów 2019.

  Prawidłowe przechowywana oliwy:  w chłodnym i ciemnym miejscu, szczelnie zakręcona (oliwa traci swoją jakość pod wpływem powietrza i światła). My proponujemy opakowania 250 ml i 500ml, ponieważ takie w najmniejszym stopniu narażają oliwę na długotrwały kontakt ze szkodliwymi czynnikami.