Historia

Ta historia sięga wielu lat wstecz., choć nie tak wielu jak historia oliwy, bo ta dotyczy kilku tysięcy lat przed naszą erą

 Zawsze interesowaliśmy się zdrowym odżywianiem, produktami które spożywamy i ich wpływem na nasze zdrowie. 

Od prawie 25 lat prowadzimy specjalistyczny sklep w Warszawie  ze  świeżymi owocami i warzywami , mamy bezpośredni kontakt z lokalnymi rolnikami, znamy ich pracę, oraz szacunek do ziemi i przywiązanie do tradycji.  Zaangażowanie zawodowe z biegiem lat stało się również inspiracją kulinarną podczas wielu podróży.  Dzisiaj doskonale rozumiemy dlaczego w 2010 roku na Listę  Światowego Dziedzictwa UNESCO została wpisana dobroczynna Dieta Śródziemnomorska. Najważniejszym spoiwem łączącym wszystkie kuchnie tego regionu jest oliwa z oliwek. Stanowi ona dodatek praktycznie do wszystkiego: warzyw, owoców, pieczywa, ryb… 

  Uważana jest za roślinny lek w całym tego słowa znaczeniu. Jest niezwykle smaczna. Charakterystyczna gorycz (u nas źle kojarzona z czymś zepsutym) i pikantność w połączeniu ze świeżym owocowym zapachem, to prawdziwy raj dla podniebienia. Ponadto najwyższej jakości oliwa zawiera duże ilości kwasu oleinowego, witamin A,E,D oraz K, jak również polifenole. Wszystkie te składniki powodują spadek zachorowań na astmę, miażdżycę, kamicę żółciową, nieżyty i owrzodzenia żołądka, eliminują cukry we krwi, regulują ich poziom. To wszystko sprzyja długowieczności i dobremu samopoczuciu.

  Fascynacja oliwą skłoniła nas do intensywnych  poszukiwań  najlepszej oliwy na własny, domowy użytek. Mając do dyspozycji największy wybór świeżych warzyw, nie trudno było znaleźć dla niej zastosowanie:) Niestety powszechnie dostępne w Polsce i sprzedawane pod znanymi markami mieszanki oliw w niczym nie przypominały tych, którymi częstowano nas w Grecji i we Włoszech. Na ogół są to oliwy „delikatne”  i bezwonne, co stanowi zaprzeczenie ich jakości. Uznaliśmy za swój cel promowanie naprawdę zdrowej oliwy i wprowadzenie do sprzedaży w naszym sklepie wyselekcjonowanych na drodze  naszych doświadczeń kilku zdecydowanie różniących się między sobą najwyższej klasy oliw extra virgin z pierwszego tłoczenia. Mamy nadzieje, że każdy z Was znajdzie wśród nich swoją ulubioną i dzięki temu na co dzień będzie mógł przenosić się na inny poziom doznań kulinarnych, a co najważniejsze skorzysta z jednego z najcenniejszych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej